Geocaching v Peru

Zatimco my dnes budeme behat po Machu Picchu a nebudeme na internetu, zverejnujeme na blogu jeden prispevek, ktery vznikal postupne pri nasi ceste:

Musim se zminit pro vsechny kamarady kacery o geocachingu zde v Peru. Pokud nevite o co jde, google vam urcite poradi. Takze nasledujici radky jsou jen pro zasvecene.

V celem Peru je, pokud dobre pocitam, jen 18 cache. A nektere z nich jsou i na nasi trase, tudiz je temer mou povinnosti se je pokusit odlovit :-) Prvni prilezitost se naskytla v Huaraze, respektive na vylete k lagune Churup (viz drivejsi prispevek). Prvni zarez je tedy GCA637 a zaroven moje krasna 200sta keska s terenem 4.5 - to potesi. Dalsi prilezitost se naskytla v Lime. Pri prestupu na autobus z Huarazu do Paracasu jsme meli par hodin volno, proto jsme vyrazili na prohlidku a zaroven odlov kesi ve ctvrti Miraflores. Kesky PPP (GC9A0D) a Intihuatana GC17BMA dlouho neodolavaly.



Jako nejvetsi lakadlo vsak pusobila mystery keska GC1EY5P, kterou nedalo prilis velkou praci vylustit a ktera dle logu na netu jeste ceka na FTF! Jiste si dokazete predstavit, ze ziskat FTF a navic v Peru - to je obrovska vyzva. Taxik nas dovezl k mistu, kam ukazovaly finalni souradnice. Jedna se o park, ve kterem stoji stara parni lokomotiva a tam nekde je ulozena schranka. Jelikoz panovalo spise pochmourne pocasi, v parku krome zamestnancu nikdo jiny nebyl. Museli byste zazit Peru abyste pochopili, ze to je dost velky problem. Zamestnanost v Peru se resi tak, ze na kazdou cinnost je dedikovano alespon nekolik lidi. Takze pobliz lokomotivy dva uklizeci kropili a stirali zem, dva nebo tri dozorci chodili okolo a davali pozor, aby nikdo nechodil po travniku a vubec nedelal nejake nepristojnosti, v kancelari v prilehle budove s otevrenymi dvermi (opet smerem k lokomotive) sedeli lide, v povzdali zahradnici okopavali stromky a na nejblizsi cesticce si to strasoval od jednoho konce ke druhemu a zpet nejaky duchodce s Alzhaimerem, ktery evidentne zapomnel, kam chce jit... Navic kdyz do parku zavita skupinka cizincu, tak jsou samozrejme vsem na ocich. Aby to nebylo vse v one budove je jakasi vystavni sin, kde probihala nejaka vystava a asi 5 osob, zrejme pruvodcu, na nas hltave koukalo jako na potencialni obeti - tedy mozne navstevniky (za celou dobu jsme tam nevideli nikoho jineho). Presto vsechno jsem se pokusil o nalezeni, kdy mi ostatni kryli zada. Ovsem neuspesne. Vzdali jsme to a sli jinam s tim, ze se zde vratime pozdeji. Coz se take stalo.

Druha navsteva parku prinesla dalsi dve prilezitosti k odlovu pote, co ostatni ze support teamu (Ada+Radek+Radek) odlakali pozornost hlidace a ... opet bez uspechu. Nasel jsem jen stary mini-smetak. Odlakani dozorce vsak nebylo jen tak zadarmo, odmenou nam bylo doslova vtazeni na onu vyse zminovanou vystavu. Teda povim vam, nikdo z nas neco takoveho nezazil. Vystavovali tam totiz vojaci - namornici - historii a soucasnost peruanskych ponorek. Popravde se spise jednalo o naborovou akci a my byli jedina jejich korist, zrejme za celou dobu trvani vystavy. Kolem nas ctyrech bylo neustale v tesne blizkosti asi 6 vojaku, kteri peclive sledovali kazdicky nas pohyb. Vrcholem bylo, kdy jsme museli shlednout tematicky film o peruanskych ponorkach(samozrejme ve spanelstine) pod jejich prisnym dohledem. Verim, ze kdybychom chteli odejit drive, tak nas na miste zastreli jako zbehy. Takze az budete chtit neco vedet o peruanskych ponorkach, muzete se nas zepat. Vime vse co neni dosud vojenskym tajemstvim. Nekteri z pritomnych vojaku dokonce ve filmu vystupovali...uffff! Verte, ze lovit kesky v takove situaci proste moc nejde. Pote co nas propustili, jsme odesli z parku, stale jsme vsak situaci probirali a premysleli, co s tim. Nechtel jsem se jen tak vzdat moznosti ziskat FTF, navic kdyz jsme byli tak blizko.

Zaverecny pokus (pro jistotu) by se urcite hodil. Kluci navrhovali prozradit hlidaci o co jde (podotykam ze neumel anglicky), coz jsme zavrhli. Rozhodl jsem se vyrazit do parku jeste jednou a sam. Sundal jsem si cervenou bundu a na hlavu nasadil satek tak, abych vypadal trochu jinak, Adi jsem nechal batoh. Hlidac sel zrovna na druhou stranu a tak jsem pomerne nepozorovane vyrazil k cili. Obesel jsem lokomotivu a skoro se priplizil k mistu, kde mela byt cache (i podle hintu). Vlezl jsem pod stroj a hledal, cele to mohlo trvat 10-15 vterin, dele se opravdu nedalo. Nic jsem vsak nenasel. Vypadnul jsem pryc, jelikoz se blizili dalsi mudlove-pracovnici. Tim skoncily vsechny pokusy o odlov teto cache. Dnes s odstupem casu mohu rici podle dalsich logu, ze keska je zrejme ztracena, protoze nejsem sam, kdo ji nenasel.

Dalsi prilezitosti neco ulovit byly az u jezera Titicaca, stihli jsme vsak jen jeden ulovek. Neplanovany odlov probehl i v okoli bolivijskeho La Paz, kam jsme nemeli puvodne vubec namireno. Presto se vsak povedlo nalezt jednu multinu a dve tradicionalky, vse v pomerne obtiznem terenu a naprosto neznamem prostredi. Zminku si urcite zaslouzi keska GC1CP56 Chacaltaya, kterou objevila Adriana a ktera se naleza ve vysce 5.382 m.n.m.

Pokus ulovit dalsi kese by mely byt v okoli Cuzca, vetsinou na inckych pamatkach a samozrejme take na Machu Picchu. Uvidime, zda se nam podari dosahnout jeste nejakych uspechu.



Komentáře

Míša píše…
Jsem velmi zvedava na vase vysledne skore :-) Ja se pomalu, ale jiste blizim k jubilejnimu cislu 100 cachi, ktere bych chtela pokorit na Trebonsku jednim netradicnim odlovem :-) Na jihoamericke poklady to ale asi nema :-) Majte sa !
Misa
Anonymní píše…
Super, zase jsem o neco chytrejsi... :)))
..a cos tam nechal na vymenu?
Tatiik píše…
Ahojte, konecne neco poradneho, gratuluji! My jsme min.tyden rozsirili skore o jednu svycarskou, kdyz jsme vezli Katku na studia. Na vic nebyla chut, lilo celou cestu.
Slávek píše…
Tak konecne skore je 11 kesi, z toho 3 v Bolivii. Vetsinou se jedna o virtualky a tradicionalky, ale nechybi ani jedna multina. Bohuzel na vetsi krabice, kde by se dalo neco vymenit, jsme meli smulu. Tesili jsme se hlavne na Machu Picchu, ale ta je ztracena :-(
Anonymní píše…
Krasna reportaz,libia se mi,uplne to vidim.Diky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Laguna Churup