Paracas a Islas Ballestas // 3.9.2008










Cesta do Paracasu prebehla bez problemov, autobus nas s polhodinnovym omeskanim vyhodil podvecer v Paracase - v meste na brehu Ticheho oceanu, ktore pred rokom zasiahlo zemetrasenie o sile 7.8 stupna a jeho nasledky su viditelne do dnes. Niektore hotely uz dnes neexistuju, ine sa stavaju od zakladov, tie mensie ich majitelia postupne opravuju... Utorkovy podvecer so zamracenou oblohou posobil na mna dost deprimujuco, okolita pust, piesok a kamene tento dojem posilovali....
O to viac som bola zvedava na nedaleke ostrovy Islas Ballestas, na ktore su Peruanci hrdi a pripovnavaju ich k nedalekym Galapagom. Rano o 8.00 hod sme vyrazili z pristavu raketou (rychlolodou), cestou sme sa zastavili u piesocnateho poloostrova, na ktorom z dialky "svietil" kandelaber - "candellabro" - obrazec z kamena a piesku, ktory pre mnoha stovkami rokmi na strani vytvorila pre-inkska civilizacia a je jasne rozoznatelny do dnes. Porovnavaju ho s obrazcami v Nasce, ale o Nasca viac nabuduce.
Ostrovy Islas Ballestas su plne roznych druhov vtakov, kormoranov, tulenov, tucniakov ... a guana. Je uzasne pozorovat skalnate brehy ostrova posypane pelikanmi, obsadene tulenmi vyhrievajucimi sa na slnku alebo hrajucimi sa vo vode. Tucniakov nebolo az tak vela, ako som ocakavala, ale "pani vo fraku" nesklamali. Slavek fotil ako divy, tak verim, ze o zaujimave zabery nebude nudza. Na spiatocnej ceste sme stretli skupinu asi 10-15 delfinov.
Po hodinke jazdy okolo ostrovov sme sa uz sa slnecnej oblohy vydali spat na breh. Na plazi sme si dali vyborny obed v rybej restauracii, ja Parihullu (polievka) s krabom, chobotnicou a muslami, kluci miestnu rybu Chitu. Cele poobedie sme si vychutnavali pohlady na ocean, hejna vtakov prenasledujucich rybarske lode, ci loviacich kormoranov a pelikanov. Rackov bolo iba zopar, takze ich krik zanikal v sume vetra.
Paracas a ostrovy mile prekvapili a prevysili vyrazne nase ocakavanie. Doporucujem ich navstevu kazdemu, kto zavita do tychto koncin sveta.

Komentáře

Míša píše…
Jestli Vam neco z Peru ve skrytu duse zavidim, tak je to navsteva prave techhle ostrovu :-)
Misa

Populární příspěvky z tohoto blogu

Laguna Churup

Geocaching v Peru

Machu Picchu a okoli + cesta domu