Cusco // 16. - 17.9.2008


Zdravim vsetkych citatelov nasho blogu z Cusca. Cusco je krasne kolonialne mesto, kde travime posledny tyzden nasho vyletu. Vcera sme mali relaxacny den, odpocivali a vychutnavali pohodu Cusca. Navstivili sme katedralu zasvatenu Lordovi zemetrasenia, ako zaujimavost uvediem obraz Poslednej vecere, kde uprostred stola pred Jezisom na podnose lezi pecene morciatko a Judas ma tvar spanielskeho uchvatitela a okupatora Francisca Pizzara.

Kostol Companieros de Jesus ma prekrasny 22m vysoky, ornamentalny a pozlateny oltar z cedroveho dreva, ktory prezil vsetky tri zemetrasenia, ktore postihli Cusco od invazie Spanielov. V dalsom kostole sme videli vraj najkrajsiu a najzdobenejsiu drevenu kazatelnicu v Juznej Amerike, ktoru vytvoril miestny stolar - indian.

Dnes (streda) sme zasli na inske ruiny v okoli. Zachovalo sa ich iba niekolko a to v dost biednom stave. Spanieli co mohli zburali a pouzili na stavbu svojich kostolov, katedraly a vlastnych domov.

Velka skoda, ze sa nedochovali ziadne obrazky Cusca pred 500 rokmi. Nam ostava iba vlastna fantazia a predstavivost, pretoze i samotne ruiny posobia monumentalne. Obrovske stavby plne zlata a striebra (ktore Spanieli tiez ukradli) museli byt uchvatne!


Zajtra vyrazame na magicke Machu Picchu, takze sa na tri dni odmlcime.

Poznamka pre gurmanov: moje i Slavkove zazivanie je uz v poriadku :-), preto dnes vecer vyrazame do miestnej restauracie na delikatesu - pecene pikantne morske prasiatko!


Verim, ze nam to vsetci milovnici a chovatelia morciat odpustia :-)))

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Laguna Churup

Geocaching v Peru